Macaroni Een klassiek comfortgerecht uit eigen keuken

Foto: Pixabay

Culinair – Macaroni is al generaties lang een favoriet gerecht in talloze huishoudens.

Het is eenvoudig, veelzijdig en snel te bereiden. Toch is er een groot verschil tussen een haastig pannetje macaroni en een smakelijke, zelfgemaakte versie vol verse ingrediënten. Met een beetje aandacht en de juiste stappen zet u in korte tijd een heerlijke maaltijd op tafel.

U begint met de basis: de pasta. Kies voor gedroogde macaroni van goede kwaliteit; deze blijft stevig en behoudt zijn vorm tijdens het koken. Breng een ruime pan water aan de kook met een snuf zout. Voeg de macaroni toe zodra het water borrelt, en roer af en toe om plakken te voorkomen.

Proeven

De kooktijd staat meestal op de verpakking vermeld, maar proef gerust even tussendoor. De pasta moet “al dente” zijn: gaar, maar met een lichte beet. Giet de macaroni af en laat hem kort uitdampen.

Terwijl de pasta kookt, bereidt u de saus. Bak in een ruime pan wat gesnipperde ui en een teentje knoflook in een scheutje olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens wat gehakt toe en bak dit rul en bruin.

Wilt u liever een vegetarische variant, dan kunt u het gehakt vervangen door fijngesneden champignons, paprika of courgette. Breng het geheel op smaak met peper, zout, oregano en eventueel een snuf paprikapoeder.

Romigheid

Voeg daarna een blik tomatenblokjes of een potje passata toe. Laat de saus zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen mengen. Wie van romigheid houdt, kan een scheutje kookroom of een lepeltje crème fraîche toevoegen. Proef en pas eventueel de kruiden aan.

Meng de uitgedampte macaroni door de saus en roer alles goed door elkaar. Serveer het gerecht met wat geraspte kaas erover, Parmezaanse kaas voor een hartige toets, of jong belegen voor een zachtere smaak. Een frisse salade met tomaat, komkommer en een lichte dressing past er uitstekend bij.

Ovenschaal

Wilt u de macaroni extra feestelijk serveren, dan kunt u het geheel in een ovenschaal doen, bestrooien met kaas en nog even onder de grill schuiven tot er een goudbruin korstje ontstaat.

Zo maakt u met eenvoudige ingrediënten een smaakvol, huisgemaakt gerecht dat bij jong en oud in de smaak valt. Macaroni blijft een klassieker en terecht, want u proeft de warmte van de keuken bij elke hap.