
Culinair – Simpel, ontzettend lekker en goedkoper kan het bijna niet.
Boerenkool met spek en worst is een klassiek Nederlands gerecht dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook echt comfortfood is voor koude dagen.
Ingrediënten:
Voor 4 personen heeft u het volgende nodig:
1 kg aardappelen
500 g gesneden boerenkool
200 g gerookte spekreepjes
1 rookworst
100 ml volle melk
50 g boter
Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel de boerenkool goed af onder koud stromend water en laat deze uitlekken. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan voordat u begint met koken.
Zet een grote pan op het vuur en vul deze met de aardappelen. Voeg een beetje zout toe en schenk genoeg water in de pan zodat de aardappelen net onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat het in ongeveer 11 minuten gaarkoken.
Let op: voor aardappels met een bite kunt u de kooktijd iets verkorten. Houdt u van zachte aardappelen, kook ze dan iets langer.
Ruim water
Kook de boerenkool in een aparte pan met ruim water. Voeg niet te veel water toe, omdat dit ten koste gaat van de smaak. Laat de boerenkool zachtjes gaar pruttelen.
Terwijl de aardappelen en boerenkool op het vuur staan, bakt u de spekreepjes krokant in een koekenpan op middelhoog vuur. Gebruik het vrijgekomen vet later om extra smaak te geven aan uw gerecht.
Giet het water uit de pannen met aardappelen en boerenkool af, maar bewaar een klein beetje kookvocht van de boerenkool. Voeg de melk en boter toe aan de pan met aardappelen en stamp alles tot een smeuïge stamppot.
Kookvocht
Voeg eventueel een beetje kookvocht toe als de stamppot te droog is. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Snijd de gekookte rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de stamppot. Doe hetzelfde met de spekreepjes en het bakvet. Mix of stamp alles tot een mooi geheel.
Serveer direct en geniet van deze winterse klassieker. Eventuele restjes kunt u de volgende dag opwarmen en serveren op een wit broodje met een beetje roomboter.
Extra
Voor een extra smaakvolle twist kunt u een theelepel grove mosterd door de stamppot roeren of als bijgerecht serveren. Dit geeft een heerlijke, pittige nuance.
Met dit recept zet u in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Smakelijk eten!
Taal of tikoudje gezien! Laat het ons weten? Tikfoutje@Brocamedia.nl